İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

Comments · 61 Views

İşsizlik maaşı, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamında düzenleme altına alınmıştır. Özetle işsizlik maaşı; işten çıkartılan ve belirli şartları karşılayan çalışanların işsiz kaldıkları dönem içerisinde yeni iş bulana kadar asgari düzeyde ge?

İşsizlik Maaşı Nedir?


İşsizlik maaşı, kanun tarafından işsizlik ödeneği adı altında düzenlenmiştir. Düzenleme ile beraber belirli şartların karşılanması halinde kişi, işsizlik maaşı almaya hak kazanabilecektir. İşsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için gereken şartlar ise şu şekildedir;

Kişinin kendi isteği dışında ve kusuru olmaksızın olarak işinden çıkartılması,
İş sözleşmesinin bitiminden önceki son 120 gün iş sözleşmesine bağlı olmak,
İş sözleşmesi haksız ve isteği dışında feshedilmeden önceki 3 yıl içerisinde minimum 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
İş sözleşmesi haksız ve isteği dışında feshedildikten sonran en geç 30 gün içerisinde yerleşim yerine en yakın İŞKUR merkezine fiziken ya da elektronik olarak başvuruda bulunmak.
Bu sayılan şartların gerçekleşmesi halinde kişi ödenekten yararlanmaya hak kazanacaktır. Uygulamada sıkça cevabı merak edilen sorulardan birisi de işçinin, haklı nedenle fesih durumunda işsizlik maaşı alıp alamayacağıdır. Bu duruma Kanun’un 51-b maddesine göre açıklık getirilmiştir. Buna göre; “işsizlik ödeneğine hak kazanmanın şartlarından birisi de iş sözleşmesinin işçi tarafından haklı nedenle feshidir.” Diğer bir anlatımla işçi, istifa dilekçesi sunarak haklı bir gerekçe ile işten ayrılacak olsa dahi işsizlik maaşı alabilecektir.

Aynı zamanda diğer bir ikilem ise çalışanın, işten çıkartılmasından önceki 120 gün içerisinde kesintisiz olarak çalışmasının zorunlu olmasıydı. Eski dönemde çalışan, işten çıkartılmadan önceki 120 gün içerisinde 1 gün dahi raporlu olması halinde işsizlik maaşına hak kazanamıyordu. Ancak yapılan son düzenlemeler ile kanundaki “kesintisiz çalışma” şartı kaldırılarak yerine “iş sözleşmesine bağlı olarak çalışma” hükmü getirilmiştir. Bu düzenleme ile beraber son 120 gün içerisindeki prim gün sayısı eksiksiz olmayan, diğer bir anlatımla işten çıkartılmadan önceki 120 gün eksiksiz çalışmayan kişiler, iş sözleşmelerinde herhangi bir kesinti olmaması koşulu ile ödenekten yararlanmaya hak kazanacaklardır.

İşsizlik Maaşının Şartları Nelerdir?


İşsizlik maaşı alınabilmesi için yukarıda belirttiğimiz üzere birtakım şartların bir arada gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu şartlardan bir ya da birkaçının gerçekleşmemesi halinde çalışan, ödenekten yararlanmaya hak kazanamayacaktır. İşsizlik ödeneğinin alınabilmesi için gereken şartlara her ne kadar değinmiş olsakta ayrıntılı bir şekilde bahsetmek gerekmektedir. Çalışanın işten çıkması ya da çıkartılması, haklı nedenle fesih halleri haricinde, iradesi dışında gerçekleşmiş olmalıdır. Aynı zamanda çalışanın, işten çıkartıldıktan 120 gün öncesine kadar iş sözleşmesinin tüm şartlarına uymuş olması gerekir.

Eski uygulamada 120 gün eksiksiz çalışma zorunluluğu olsa da artık bu hüküm uygulanmamaktadır. Yalnızca çalışanın sözleşme şartlarına bağlı kalması yeterlidir. Bir diğer şart ise çalışanın, işten çıkartılmadan önceki 3 yıl içerisinde minimum 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekir. İşsizlik sigortası primi yetersiz olduğu takdirde ödeneğe hak kazanamayacaktır. Bahsettiğimiz şartlar eksiksiz karşılandığı takdirde işsizlik ödeneği alınabilecektir.

 

Kaynak: https://www.hukukidurum.com/issizlik-maasi-ne-kadar/

Read more
Comments